Passie

12118811_1031775180208268_3322139149558740642_n
12 mei ben ik jarig en dat vind ik altijd een mooi moment om weer even te kijken naar hoe alles in mijn leven gaat en naar alles wat ik in het afgelopen jaar geleerd heb.

Hoe vaak hoor je wel niet “volg je passie”. Soms kunnen woorden hun waarde verliezen als je ze te vaak hoort. Zeker in deze tijd met alle social media, word je nog net niet heel de dag dood gegooid met levenslessen en quotes. (Even dacht ik eraan om ook in deze blog afbeeldingen met mooie quotes te plaatsen, maar ik had toch het idee dat het in dit geval mijn eigen standpunt omver zou schoppen;)) Het lijkt haast wel alsof iedereen zijn of haar droombaan heeft gevonden en alsof iedereen vastberaden op een vastgesteld doel afgaat. Niks is minder waar. Geloof niet alles dat op internet staat..beter nog..geloof bijna niks van wat je op de social media leest. Mensen delen voornamelijk leuke momenten, feestjes en successen. Maar om heel eerlijk te zijn plaats ik op rot dagen ook geen make-up loze foto’s op internet. Maar dit is niet nieuw, je fotoboeken van vroeger zijn ook zeker geen reële weergave van de werkelijkheid. Deze bestaat namelijk ook uit foto’s van verjaardagen, uitjes en vakanties.

Als je nu door die foto’s heengaat, zie je dan nog iets van de persoon op die foto’s terug? Wist je al wat je wilde worden toen je op de basisschool zat? Had je een droom toen je voor een beroeps opleiding moest kiezen?

Ik was vroeger altijd jaloers op mensen die haast wel geboren leken met een droom, hoe makkelijk moet dat wel niet zijn? Ik heb jaren lang getwijfeld, gewerkt, een verkeerde beroepsopleiding gestart, met de opleiding gestopt, meer gewerkt en nog meer getwijfeld. Ik heb er zelfs oude vriendinnen-boekjes op nageslagen, ik had ècht geen enkel idee. Pas toen een collega naar een open dag van de Kappers opleiding ging, besloot ik mee te gaan. Ik was altijd al veel met haar bezig en ben al heel mijn leven heel creatief. Van kettingen tot tekeningen en moodboards, als ik het kon bedenken kon ik het maken.

Maar wat is nu passie?
Tijdens mijn opleiding had ik nog niet eens ècht het idee dat ik mijn passie gevonden had. Begrijp me niet verkeerd, ik vond het leuk, maar passie kon ik het nog niet noemen. Ik betwijfel ook of ik je toen had kunnen vertellen wat het woord “passie” betekend. Pas toen ik mijzelf meer ging trainen in lang haar styling, vlechten en opsteken, vond ik een nieuwe hobby. Steeds op zoek naar nieuwe technieken en elk vrij uurtje bestede ik aan oefening. Tijdens de trainingen die ik begon te geven, merkte ik hoe leuk het is om andere mensen dingen te leren. Ik geloof er sterk in dat je kennis niet voor jezelf moet houden maar altijd moet delen. Pas dan heeft het zin om deze kennis te bezitten, en pas dan zul je merken hoe fijn het is om iemand anders sterker te maken, verder te helpen of meer zelfvertrouwen te geven. Zelf ben ik een spons, ik wil continu nieuwe dingen leren, informatie in mij opnemen en trainingen volgen. Ook dit is passie.

Hoe weet je of je je passie gevonden hebt?
Mijn definitie van passie: Je krijgt er energie van. Je word er vrolijk van. Je bent er altijd mee bezig in je hoofd. Tussen 9.00 en 17.00 ben je bezig met je werk. Maar met je passie ben je altijd bezig. Je kunt er ‘s nachts van wakker liggen omdat nieuwe ideeën door je hoofd gaan. (ik heb een notitie boekje naast mijn bed en in mijn tas, want opgeschreven ideeën vergeet je niet en hoef je niet te blijven onthouden.) Je passie laat je voelen dat je leeft, je hartslag gaat omhoog, en je bent tot meer in staat dan dat je van te voren had gedacht. Een passie is een obsessie, doorgeslagen zijn in een hobby. Als je van je passie je werk kunt maken is dat super. Lukt dit niet? Zoek dan naar een passie binnen je baan of maak van je hobby je passie. Zoek naar iets dat elke vezel in je lichaam wakker maakt.

Mijn passie in steekwoorden:
-lang haar
-vlechten
-opsteken
-kleuren
-educatie
-trainingen geven
-trainingen volgen
-zelf leren (altijd, overal, van iedereen!)

Probeer eens voor jezelf een lijstje te maken, waar word jij blij van in je leven? En waar kun je deze punten daadwerkelijk toepassen? Kan dat binnen je huidige opleiding of baan, of moet je toch op zoek naar een nieuwe locatie? Gedurende je leven kunnen de dingen die je belangrijk vind veranderen, en dat is niet erg, dat heet groei. Groei mee in deze nieuwe wensen en ideeën. Pas je doelen elke keer weer aan en maak regelmatig de balans op: waar sta je, waar wil je heen en wat maakt je gelukkig? Ik zou zeggen: “Volg je passie!” ; )

Leave a Reply